Ludvika Ridklubb
Trygghet-Gemenskap-Utbildning
Vad innebär helgjour?

Helgjour

Hästar är inte bara att rida, det är minst lika mycket skötsel!

Vi tycker det är viktigt att våra elever även får en inblick i detta. Genom att ta hand om in- och utsläpp, fodring och mockning får man en större kunskap om de hästar man sedan rider. Vad det faktiskt innebär att ha häst. Vad äter de? Hur jobbigt är det?

Alla elever i vuxengrupperna och i ungdomsgrupperna (från 10 år) blir tilldelade ca två  till tre elevjourer per termin. Det krävs att man är tillräckligt stor för att klara av denna hästskötsel på ett säkert sätt, dessutom är förmiddagarna ett riktigt träningspass med krav på viss fysisk styrka.

Jourlistorna sättas upp på stallets anslagstavla och här på hemsidan. Det är ditt ansvar att hålla reda på när du har jour. Utebliven jour utan ersättare innebär att din ridlektion följande vecka är inställd.

LuRK är en ideell förening och vi är beroende av ideella insatser. Skulle vi ha avlönad personal även på helgen skulle det innebära minst en 25% höjning av ridavgiften

Om du inte kan den dag du blir uppsatt, försök byta med någon annan. Kontakta kontoret för telefonnummer.

Nedan är ungefärliga instruktioner, detaljerade helgjoursrutiner finns på tavlan.

Läs noga vad som står.

Hur går helgjouren till?
Lördags och Söndags jour

FM kl.7.30-ca 11.15

Kl 7.30

- Lås upp och larma av

- Fodra med höpåsarna. Glöm inte hästarna i Benny - och sjukstallet.

- Lägg ut torrhö/ensilage i hagarna enligt instruktion

- Byt täcken. Hänger på boxarna eller i tvättstugan.

- Led ut hästarna i grimma och grimskaft enligt hagschema. Instruktioner om hagschema finns på foderkammardörren.

- Kolla och fyll på vatten i hagarna vid behov. Kör ut i dunkar och skottkärror

- Mocka och fyll vatten till hinkhästarna. Spåna INTE, det sköter personalen. Lägg in eftermiddagens hö/ensilage och kraft/lusern i boxarna enligt fodertavlor.

OBS! Ge ingen betfor!

- Sopa, kratta och gör fint.

Kl 11.00

- Lunchfodra alla hästar, ca 2kg/storhäst och 1kg/ponny.

EM-JOUR:

Kl.14.00

- Kolla så att alla har fått sin em inlagd och vattenhinkar är fyllda.

- Gör höpåsar till nästa dag, morgon och kvällspåsar. Finns i soptunnor märkta med morgon respektive kvällspåsar. Glöm inte de som står i Benny- respektive sjukstallet.

- Led in skolhästarna.

- Eventuella täcken hängs på boxarna om torra. Blöta täcken hängs i tvättstugan.

- Kolla så att hästarna ser okej ut och att boxdörrarna är stängda.

- Sopa, kratta och gör fint

- Kolla så att katterna har mat i ponnystallet.

Helgjoursschema

Följ oss på Facebook