Hoppa till sidans innehåll

Transportera


Hästen och transporten


Många av oss som har häst, transporterar den regelbundet. Det kan vara resor till och från träningar eller tävlingar, till betet, utställningar eller veterinärkliniken. Har du häst kommer du med största sannolikhet någon gång behöva lasta din häst och ge dig ut på vägarna. 

Du behöver inte äga en transport, det går att låna av någon i stallet eller hyra den för en kortare eller längre tid. Det finns en hel del att tänka på när hästen ska transporteras, både gällande lagar och regler samt hur du lastar och kör hästen. Vi börjar med lagar och regler.

Hur hästen transporteras är reglerat i djurskyddslagen, författningen har Statens Jordbruksverk (SJV) utformat. Du måste känna till vad som gäller och författningen heter SJVFS 2000:133. Här följer några av de viktigaste punkterna:

  1. Hästtransporten måste vara lämplig för ändamålet och skydda hästen från kyla och värme samt förhindra att den skadas under resan.
  2. Hästtransporten ska vara försedd med gula skyltar med svart text, som visar att det är djur som åker i den.
  3. Golvet i transporten ska vara helt, halkfritt och försett med strö.
  4. Transporttiden får inte överskrida åtta timmar. Därefter måste hästen vila, innan den får resa vidare.
  5. Dräktiga ston får inte transporteras inom 35 dygn före beräknad fölning.

Kontrollera före varje körtillfälle att transportens bromsar och lampor fungerar. Är bilen och transporten ett lagligt ekipage tillsammans? Jämför transportens vikt med uppgifterna på dragbilens registreringsbevis. Det kan bli dryga böter annars.

Till dig som är chaufför
Som chaufför är det viktigt att köra mycket lugnt och försiktigt. Ta det varligt i kurvor och bromsa alltid in mjukt och fint. Utsett inte hästen för obehag genom att köra vårdslöst.

 

Uppdaterad: 29 APR 2015 15:28 Skribent: Susanne Carlson

 

ABB2_rgb300_10mm

 

 

 

 Spendrups

RF sisu

Postadress:
Ludvika RK - Ridsport
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Besöksadress:
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Kontakt:
Tel: 024080179
E-post: info@ludvikaridklubb...

Se all info