Hoppa till sidans innehåll

Om Hästen


Vad är en häst?


Hästen är till naturen en kringströvande gräsätare med flykt som bästa försvar. I vilt tillstånd lever de tillsammans i flockar, där den inbördes rangordningen skapar en nödvändig trygghet. 

Hästen har varit i människans tjänst i över fyra tusen år. Den har burit kungar och erövrare, deltagit i stora fältslag och under lång tid var den det mest effektiva transportmedlet. Numera används hästen nästan uteslutande för sport och nöje.

 

Hästar finns över hela världen, stora som små. Exteriören varierar från ras till ras och har dels stor betydelse för hållbarheten, dels för vad respektive häst är mest lämplig att användas till. Men även hästar som ser till synes olika ut, är i grund och botten väldigt lika. Hästarna har till stor del kvar de instinkter som krävs för att överleva i frihet, dess sinnen är väl utvecklade för ett liv i flyktberedskap och kommunicerar gör de med hela kroppen. Oavsett hur de ser ut och var i världen de lever. 

Hästens behov – vårt ansvar
Det är mycket som påverkar hur hästen mår. Behovet att tillhöra en flock, daglig utevistelse, motion och det faktum att hästen är skapt för att äta ofta är sådant som vi människor har till uppgift att respektera och tillgodose i tamhästens vardag. Kunskap om hur du tar hand om en häst på bästa sätt är minst lika viktigt som att lära dig sitta rätt i sadeln. Hur du hanterar hästen från marken är många gånger en fingervisning om hur skicklig du är på att rida eller köra.

Vilken häst passar dig?
Rätt häst till rätt ryttare. En oerfaren ryttare på en äldre säker häst, en erfaren ryttare på yngre och oerfaren häst. Det är en bra grundregel att utgå ifrån. Innan du köper en egen häst eller blir fodervärd måste du själv vara utbildad. Följsamhet och balans får du genom många timmar i sadeln och teknik lär du dig av ridinstruktören eller tränaren. För att utbilda en ung häst utan risk, måste ryttaren ha ridit i många år och ha en bred hästkunskap. Det är viktigt att du har en ridlärare/tränare som du kan be om hjälp när du behöver.

Uppdaterad: 16 APR 2015 13:56 Skribent: Susanne Carlson

 

ABB2_rgb300_10mm

 

 

 

 Spendrups

RF sisu

Postadress:
Ludvika RK - Ridsport
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Besöksadress:
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Kontakt:
Tel: 024080179
E-post: info@ludvikaridklubb...

Se all info