Hoppa till sidans innehåll

Håll din häst frisk


Det är svårt att undvika alla skador och sjukdomar som kan drabba hästen. Genom att vara noggrann kan många sjukdomar förebyggas. Daglig skötsel, rätt foderstat och en allsidig träning är grundstenar för en hållbar häst.


Hästen ska dessutom bli skodd/verkad, avmaskad, vaccinerad och få munnen kontrollerad med jämna mellanrum. Daglig visitation av hästen, uppmärksamhet på hur hästen mår, gör det lättare att upptäcka avvikelser i tid. 

Se här hur du gör en daglig visitation av hästen.


Temperatur

Kroppstemperaturen kan variera mellan olika hästar men normalt ligger den mellan 37,2 till 38, 2 grader. Vet du vilken normaltemperatur din häst har när den är frisk? Ta reda på det genom att ta tempen på hästen några dagar i rad vid ungefär vid samma tidpunkt, helst på morgonen. Du tar tempen i hästens ändtarm. Det är enklast att använda en digital termometer, en sådan kan du köpa på apoteket. 

När du ska ta tempen ska du, ur säkerhetssynpunkt, stå vid sidan av hästens svans. Lyft på svansen och för försiktigt in termometern i hästens ändtarm. För att termometern ska glida in lättare ta lite vaselin på den. Håll i termometern ordentligt, ha gärna ett snöre om termometern som du håller i. Efter en minut piper termometern och du kan läsa av vilken temperatur hästen har. Glöm inte bort att torka av termometern efter användning. Det finns hästar som tycker det är obehagligt med en termometer i ändtarmen, ta det lugnt, prata med hästen och beröm den, så att den inte upplever detta som obehagligt.

Andning
En häst i vila andas ungefär 8 till 16 gånger i minuten. 

Puls
Hör ihop med hjärtat och hur det pumpar. Du känner pulsen genom att hålla två fingrar på ett blodkärl under käken vid hästens ganasch eller vid kotan. Hästens hjärta slår ungefär 28-40 slag per minut vid vila, vid ansträngning blir pulsen snabbare. Maxpulsen är cirka 180-240 slag per minut.

Slemhinnor
Ska vara svagt laxrosa i färgen. När hästen är sjuk kan slemhinnorna bli betydligt ljusare, nästan gulaktiga i tonen. Om du trycker med fingret på hästens tandkött ska ditt vita ”fingeravtryck” återfärgas nästan genast när hästen är frisk.

Viktiga ord att kunna
Infektion och inflammation är ord som används när vi pratar om sjukdomar. De hör ihop, men beskriver två skilda tillstånd.

Infektion - betyder att kroppen utsätts för ett skadligt angrepp av exempelvis bakterier, virus eller svamp.

Inflammation - när kroppens eget försvar inte lyckas stoppa angreppet blir det en inflammation. En inflammation kan ge svullnad, rodnad, värk, värme och feber.

Bakterier - samma bakterie kan ge olika symtom. Bakterier bekämpas med antibiotika.

Virus - är mer svårbekämpade än bakterier, de ligger bakom förkylningar och influensa.

Svamp - en hudinfektion orsakad av svamp är till exempel ringorm.

 

Uppdaterad: 16 APR 2015 14:58 Skribent: Susanne Carlson

 

ABB2_rgb300_10mm

 

 

 

 Spendrups

RF sisu

Postadress:
Ludvika RK - Ridsport
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Besöksadress:
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Kontakt:
Tel: 024080179
E-post: info@ludvikaridklubb...

Se all info