Hoppa till sidans innehåll

Att rida lektion


Anmäl intresse för att börja rida här.

Lektionsverksamhet

Lurks ridskola erbjuder verksamhet för barn och ungdomar oavsett utbildningsnivå. Vi kan även erbjuda elever med funktionsnedsättning att rida i speciella grupper. Våra halvtimmesgrupper passar de rena nybörjarna och de yngsta eleverna medan de ryttare som vill ha lite mer utmaning i sin ridning återfinns i våra 60 min grupper. Lurk skapar möjligheter för sina ryttare att utvecklas och att ha kul på hästryggen.

Vi har i dagens läge drygt 220 elever per vecka uppdelat på 33 grupper på olika nivåer utifrån ålder och kunskap. Grupperna har maxantalet ridande 9 st Ridlekisgrupperna på 30 min är maxantalet 8 st. Ibland inträffar det dock att någon grupp blir överbokad. Vi försöker då lösa detta så snabbt som möjligt samt på bästa möjliga sätt för alla inblandade. Allt eftersom ryttarna lär sig mer klättrar ryttarna i gruppen tillsammans uppåt i utbildningsnivå. Man vill att hela gruppen utvecklas tillsammans och åt samma håll så att man inte behöver byta grupp. Gruppen ska bli en sammanhållen grupp där alla känner sig trygga och vill stanna.

Vi arbetar efter systemet 2 gånger dressyr, 1 gång markarbete och 1 gång hoppning. Under en vecka per termin har vi en aktivitetsvecka då har man inga lektioner utan man har möjlighet att gå på olika kurser/aktiviteter, så många man vill. Aktivitetsveckan ingår också i lektionsavgiften. 

Vill man rida privatlektion får man boka den med den tänkta instruktören. Privatlektioner kan endast erbjudas när det finns tid. På Lurk har ni som rider i en grupp möjlighet att bestämma om ni vill rida med färre antal elever mot en extra kostnad.    

I lektionen ingår
Lektionstiden startar från och med att eleverna kommer in i ridhuset/ manegen. Den pågår fram till att eleverna ställer upp på medellinjen och sitter av. Det innebär att upp- och avsittning ingår i lektionstiden. Likaså ingår korrigering av stiglädrens längd, åtdragning av sadelgjorden och eventuell avtagning av elevernas jackor. Dessa aktiviteter tar olika lång tid beroende på ryttarnas vana och rutin och huruvida det finns vuxna som hjälper de mindre barnen. Alla elever ska lära sig att ändra stigbyglarna allt eftersom de får träna detta ingår också.

Utrustningskontroll

Vid varje lektion gör instruktören en s.k. utrustningskontroll. Det innebär att ridläraren kontrollerar att sadeln och tränset sitter korrekt på hästen. Orsaken till att ridläraren gör denna kontroll är att förebygga skador på häst och ryttare.

 • Tänk vad en lös sadelgjord eller felaktigt spänd nosgrimma kan innebära. 

 • Om sadelgjorden inte är spänd kan sadeln glida på sned med ryttaren på. Risken är då att hästen får panik och skenar

 • Är nosgrimman felaktigt spänd kan bettet inte inverka korrekt på hästen. Följden kan vara att ryttaren får svårigheter att stanna och styra. 

 • Är hästen felaktigt sadlad (sadeln ligger för långt fram eller bak) kan hästen få skavsår. Dessa sår tar lång tid att läka.

Utrustningskontrollen går snabbt och smidigt om samtliga elever sadlar och tränsar korrekt och att de själva eller med hjälp av någon annan korrigerar stiglädrens längd och spänner sadelgjorden. Tänk på att de mindre barnen även behöver hjälp vid uppsittningen.

Försenade lektioner
Det händer ibland att lektionen startar senare än planerat. Detta kan bero på flera olika saker. Den vanligaste orsaken är att en elev har ramlat av under lektionen vilket innebär en försening av nästkommande lektion. Detta i sin tur innebär att samtliga lektionsstarter flyttas framåt under kvällen. Hör med din stallvärd! Vi hoppas att Ni har förståelse för detta.

För kom ihåg….
Alla i ridhuset är levande varelser - såväl elever, hästar, instruktörer som publik!

Igenridning
Om du missar en lektion har du möjlighet att ta igen denna. Vi har dock några riktlinjer som måste följas:
 • Avbokning skall ske senast kl 15:00 samma dag för att igenridning skall få ske, 13.00 söndagar.
 • Avbokning sker på vår elevportal Hippocrates
 • I samband med att igenridning bokas så stryker vi din avbokade tid. Den är därmed förbrukad oavsett om du rider igen eller inte. 
 • Igenridningen är personlig.
 • Igenridning måste ske under samma termin som man är borta. 
 • Vi ger er en chans att ta igen missade lektioner men för att detta ska fungera är det viktigt att alla avbokar när man är borta så det finns tider att boka för igenridning. 
 • Det är också viktigt att ALLA följer ovanstående regler i samband med igenridning/avbokning så att det flyter på ett smidigt sätt för vår personal.

När kan du inte rida igen?

 • Vilodagar
 • Vid full grupp
 • Om hästantalet inte räcker till

Observera att avbokade ridlektioner inte kan kvittas mot privatlektioner! Att rida igen är en förmån!

Ridning och Teori 
Om man inte säger upp sin plats ses det som att man ska fortsätta rida även vid terminsbyte. Se Abonnemang av ridlektion hos Ludvika Ridklubb och Uppsägning av plats.   

Ridskolan följer skolans höst och vårterminer, för exakta datum se terminstider, avgifter och betalingsperioder i menyn.

När man som ny kommer till ridskolan har man 3-4 gånger teori där man lär sig att borsta, sadla och tränsa. Man lär sig också hur man ska handskas med hästarna och de olika reglerna som ska följas i stallet.

 

Klädsel 
Man behöver inte köpa riktiga kläder från början. Det som vi kräver att man har är:
 • Stövlar med klack, eller kängor med klack.

 • Mjuka byxor, utan skarpa sömmar (förhindrar skavsår).

 • Tröja, jacka utan luva (säkerhetsskäl)

 • Tröja med lång ärm, ev T-shirt. Linne får INTE bäras under ridning

 • Långt hår skall sättas upp, dock utan spännen under hjälmen (säkerhetsskäl)

 • Inga percingar i tungan eller i ansiktet.

 • Ridhjälm är obligatorisk. Finns att låna.
  OBS! 
  För barn under 16år är det obligatoriskt att ha hjälm på sig i stallet vid kontakt och skötsel av hästarna.

Vi rekommenderar användning av säkerhetsväst. Man kan hyra väst på ridskolan 100 kr per termin. Betalas in i samband med terminsavgiften.  Västens bakstycke bör nå till atlaskotan i nacken samt täcka svanskotan.  För att ge det bästa skyddet skall västen sitta åt ordentligt.

Handskar är bra att ha eftersom det är lätt att få skavsår av tyglarna. Handskarna får dock inte vara hala så att tygeln glider ur handen. Det finns billiga vantar med gumminoppor på insidan som fungerar jättebra.
 
Ridspö (utan ögla) kan man så småningom skaffa. Det bör inte vara för långt och om det har ögla ska denna tas bort för att undvika att det fastnar vid incidenter. Kom ihåg att spö inte är till för att bestraffa hästen utan hjälpmedel för att förfina ryttarens hjälper. Ridspön finns även att låna på ridskolan.
 
Smycken får inte användas eftersom det är en olycksrisk vid ridning och dessutom får eleven på hästryggen inte tugga tuggummi.

 

Uppdaterad: 03 APR 2018 11:22 Skribent: Susanne Carlson/Elisabeth Svedemark

 

ABB2_rgb300_10mm

 

 

 

 Spendrups

RF sisu

Postadress:
Ludvika RK - Ridsport
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Besöksadress:
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Kontakt:
Tel: 024080179
E-post: info@ludvikaridklubb...

Se all info