Hoppa till sidans innehåll

Ridskolan


Ridklubben


Klubben
Ludvika ridklubb bildades den 27 januari 1973. Styrelsen för klubben hade framfört önskemål om placering inom Räfsnäsområdet och jobbade hårt för att få till stånd en ridanläggning vid Räfsnäs. Men det dröjde till december 1983 innan beskedet kom att kommunfullmäktige i Ludvika beslutat att klubben skulle få disponera gamla ladugården i Räfsnäs till stall. Vårt stora, ljusa ridhus mäter 20x60 m. Utöver ridhuset har vi två utomhusbanor på grus, "lilla plan" som mäter 40x40 m och "stora plan" som mäter 70x70 m.

Här pågår lektionsverksamhet sex dagar i veckan, från de yngsta ryttarna på Ridlekis till de med större vana i alla åldrar.

Ridanläggningen i Räfsnäs har av Svenska Ridsportförbundets besöksgrupp den 29 september 1998 tilldelats Ridsportsförbundets skyltar "SRF Anläggning" och "Ridskola".

Detta innebär att ridskolan uppfyller Ridsportförbundets krav på: 

~ hästhållning och säkerhet 
~ personalens utbildning
~ att anläggningen har tillstånd av kommunen, enligt djurskyddslagen 16§, att bedriva ridskoleverksamhet. 

Personal
Den som rider på ridskolan för ridlärare rider säkert. Alla instruktörer på Ludvika ridklubb har en gedigen erfarenhet av att ha ridlektioner. Flera av dem är inte bara ridlärare utan tävlar och tränar även på egna hästar som finns uppstallade på anläggningen och på egna gårdar. Personalen ska verka som goda föredömen och inspirerar våra ryttare. Eftersom alla instruktörer är uppväxta på olika ridskolor runt om i landet och har haft ridlektioner i många år gör detta att alla instruktörer på Lurk känner sig hemma i sin roll som instruktörer. Vi kan lätt sätta oss in i elevernas känsla och upplevelser. Vi kan också tänka tillbaka på vår egen tid som lektionselev och ta med oss våra bästa minnen och erfarenheter till vår undervisning. 

Som elev på Lurk får du både praktisk och teoretisk utbildning. Varje 30 min, 45 min och en del 60 min ungdomslektioner har teori antingen före eller efter ridlektionen. Teorin brukar variera mellan 15-30 min. När lektionsverksamheten pågår finns våra stallvärdar i stallet för att visa elever och föräldrar tillrätta. Vid behov hjälper de till med iordningställande av ponnyer/hästar. Teoriundervisningen hålls av våra stallvärdar som är mellan 13 och 19 år och som själva blir undervisade i teori av ridskolechefen. Vi har också minivärdinnor som hjälper till uppe i stallet. 

Samtliga instruktörer genomgår regelbunden fortbildning. Personalen deltar i föreläsningar och kurser som anordnas av distriktet. Ämnena berör både människor och hästar såsom; barns utveckling, pedagogik, foderlära och så vidare. Vi deltar också vid kurser på exempelvis riksanläggningen Strömsholm.

Styrelse
Ludvika Ridklubb har en styrelse som presenteras här. Vill man vara med i styrelsen kan man kontakta ordförande. 

Stallet
Lurk har öppet sju dagar i veckan. På ridskolan har du inte bara möjlighet att lära dig att rida utan du lär dig hur en häst fungerar och hur du ska bete dig för att få en säker samvaro med hästar.

 Stallet öppnar 8:00 och stänger en halvtimme innan sista lektionen slutar. På helger stänger stallet 18:30. På anläggningen finns det 3 stall. Ridskolestallet är stort och rymmer 21 hästar. Sedan har vi Bennystallet som rymmer 4 hästar och personalstallet som rymmer 4 hästar.

På kvällar och helger har vi ett system där det finns stallvärdar tillgänglig i stallet. En stallvärds uppgift är att svara på frågor, hålla ordning och finnas till hands vid lektionsbyte och ha teorilektioner. Dagens personal och värdinnor finns uppsatta i entrén. Värdinnorna ska inte leda på lektion om ditt barn behöver en ledare, utan det är din uppgift som förälder att engagera sig i ditt barns ridning. 

 Vänligen respektera att hästen ska vara i fred om du inte ska rida den. Respektera skyltar som finns vid vissa av hästarna. Hästen måste vara fastsatt i en grimma och absolut inte direkt i bettet. Detta för att inte hästen skall skada sig.

Lämplig placering av barnvagnen se skyltar alternativt utomhus.

Hundar får ej vistas lösa inne i någon del av anläggningen. Man ska ha stor koll på sin hund så att de inte skrämmer hästarna. Utomhus skall ev hundar hållas kopplade och  under uppsikt. 
Mobiltelefoner skall vara avstängda då du vistas på läktaren. Det är en självklarhet att man inte pratar i telefon när man handskas med hästar alt när man rider. 

Hästar och ponnyer 
Vi har ca 15 stycken hästar och ponnyer. Alla är speciellt utvalda för att passa som lektionshästar. Alla hästar vidareutbildas kontinuerligt av våra instruktörer och värdinnor för att hålla en hög kvalitet och utbildningsnivå. Våra hästar och ponnyer är ute i distriktet och tävlar.

Hästar är som personer - alla har olika personligheter. Försök lära dig hästarnas olika personligheter. Detta gör att det blir lättare och säkrare att handskas men hästen. 

Häst- och stallvett
Den svenska ridskolan är mycket mer än bara en plats där man lär sig rida. Den är också en träffpunkt och en stor del av tillvaron för våra barn och ungdomar. För att säkerställa en trygg miljö måste man lära sig att uppfatta hästen som en levande varelse, lära sig respekt och rätt sätt att uppträda i stallet och gentemot hästen.

  • Gå lugnt i stallet och tala i vanlig samtalston. Stallet är hästens hem. Allt som slamrar, väsnas, flaxar eller fladdrar kan göra hästen orolig och nervös. En skrämd häst reagerar instinktivt med att med att försöka fly eller kasta sig undan, en störd eller irriterad häst försöker i värsta fall slå ifrån sig. Det vill vi inte. 
  • Var tydlig när du umgås med hästar. Se till att hästen har sett dig och förstår vad det är du vill göra innan du gör det. Överrumpla inte hästen! Smyg inte heller eftersom även det beteendet signalerar fara för hästen: Hans instinkt säger ”det som smyger kan vara ett rovdjur”.
  • Håll säkerhetsavstånd – minst 3 meter – mellan hästarna i manegen samt då hästarna leds in och ut ur ridhuset
  • Fråga om lov innan du går in eller fram till en häst du inte känner. Tänk på att aldrig sträcka fram handen mot en häst du inte känner. Om hästen biter går det blixtsnabbt.
  • Se upp med paraplyer, barnvagnar, prasslande kassar, plötsliga skarpa ljud. De mest vardagliga saker för oss kan verka ruskigt farliga för hästen. En skrämd häst kan vara mycket svår att kontrollera.
  • Om du behöver ta på eller av dig något plagg när du sitter på hästryggen, måste du be ridläraren om lov eftersom ridläraren måste hålla i hästen vid bytet.
  • Kom ihåg att aldrig mata hästen i stallet, vill du ge den lite uppmuntran i form av morot eller äpple kan du göra det i ridhuset efter avslutat ridpass.

Kiosk
Vi har en liten kiosk som hålls öppen vardagar, mellan 15.30 till ca 18.30. Där finns smörgås, toast, godis, kaffe osv. 

Helgjour 
Är man ridande och 13 år eller över har man stalljour i stallet vissa helger per termin. Vad som gäller kan du läsa här

Nyttja ridhus och ridbanor 
För att använda ridhus och ridbanor ska Hallkort alternativt Ridbiljetter lösas. Läs mer underAvgifter i menyn.

Hästar ska även vara fullgott vaccinerade mot hästinfluensa för att vistas på anläggningen.

Brandskydd

I anläggningen finns utrymningsplaner uppsatta. I händelsen av brand är det bra att man har läst igenom filen som finns på hemsidan ang. brand och utrymning. Ett brandlarm finns också som vilket låter med en gällande signal vid eventuell brand vid entré. I ridhus och stall blinkar det lampor. Vid brand kommer personalen att se vart de brinner genom att titta på utrymningstavlan. Vid brand utrymmer vi anläggningen. Den värdinnan som har teorilektion med barnen ser till att dessa barn kommer till återsamlingsplatsen om det behövs ta hjälp av en vuxen. Vid en mycket begränsad brand på en liten yta ska en vuxen kontaktas och denna kan bedöma om han/hon kan använda sig av brandsläckaren. Samtliga elever ska lugnt och snabbt bege sig till återsamlingsplatsen som ligger på andra sidan vägen på vändplatsen vid campingen.  

Personal och eventuellt vuxna elever hjälps åt att stänga alla dörrar och kontrollera att anläggningen är tom. 

Om det är möjligt räddar personalen och vuxna hästarna. Inga minderåriga elever får hjälpa till. Ridskolehästarna som står i stallet släpps i skogshagen. Hästar som går på lektion kommer att gå ned till gropen och släppas där. Hästar i personalstallet och bennystallet släpps på stora plan. 

Det som är viktigast är att alla hästar kommer ut och att de leds ut eftersom hästar ser stallet som sin trygghet och kan vilja springa in i det brandfyllda stallet igen.    

Vid frågor kontakta personalen.

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 20 APR 2017 14:23 Skribent: Elisabeth Svedemark

 

ABB2_rgb300_10mm

 

 

 

 Spendrups

RF sisu

Postadress:
Ludvika RK - Ridsport
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Besöksadress:
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Kontakt:
Tel: 024080179
E-post: info@ludvikaridklubb...

Se all info