Hoppa till sidans innehåll

GDPR


GDPR - vad handlar det om?

GDPR är en förkortning som vi alla behöver lära oss mer om. Det är en EU-förordning som innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet och ställer hårdare krav på hur personuppgifter får behandlas.

GDPR står för ”General Data Protection Regulation” och den svenska översättningen är Dataskyddsförordningen. Förordningen som träder i kraft den 25 maj 2018 reglerar en mängd rättigheter för enskilda individer och skyldigheter för företag, organisationer och föreningar som behandlar personuppgifter.

Föreningar är egna juridiska personer och har ansvar för hur personuppgifter behandlas. 

Vad kan klubbar göra just nu?

I alla led inom klubbverksamhet behandlas personuppgifter i olika sammanhang. 
Redan nu alla klubbar med medlemsregister eller annan hantering av personuppgifter:

A) Skapa medvetenhet om Dataskyddsförordningen
Ni bör försäkra er om att styrelsen och nyckelpersoner inom klubben är medvetna om att personuppgiftslagen kommer att ersättas av Dataskyddsförordningen.

B) Planera för implementering under 2018
Ni bör planera för att med stöd av RF:s rekommendationer som är under framtagning implementera Dataskyddsförordning under 2018. Mer information kommer när det är klart.

C) Kartlägga behandling av personuppgifter
Ni bör kartlägga vilka personuppgifter föreningen hanterar, på vilket sätt personuppgifter behandlas, vilka som har tillgång till personuppgifter samt i vilka system personuppgifter behandlas.

Hur Ludvika Ridklubb arbetar med personuppgifter

Ludvika Ridklubb har även innan nya GPDR-förordningen tillkom 25 maj 2018 arbetat utifrån PUL men även med att minimalisera behovet av att samla in personuppgifter. 

Ludvika Ridklubb följer Riksidrottsförbundets arbete och jobbar parallellt med att se över hur den nya förordningen påverkar rutiner och processer i organisationen för att säkerställa att den nya förordningen följs.

Mer information om Ludvika Ridklubbs arbete med och förändringar på grund av GDPR kommer senare, men i korta drag är detta ledande ord i hur Ludvika Ridklubb arbetat och kommer arbeta med personuppgifter.

  • Informera mera om hur vi använder dina personuppgifter
  • Spara mindre. När data inte längre krävs pga svensk lag (t.ex bokföringslagen) raderar vi personlig information som inte längre är relevant för LURK
  • Vi lagrar inga övriga personliga uppgifter om medlemmar utöver det vi samlar in till t.ex en kursbokning, om man är allergisk mot en viss mat. 
  • Vi kommer vid behov skapa Samtyckeskrav när du anger personuppgifter 
  • Vi arbetar för att delge tydlig information som förklarar hur vi arbetar med dina personuppgifter för att bedriva verksamheten på bästa möjliga sätt.

 

På LuRKs hemsida och i LuRKs kanaler i sociala medier finns många bilder och filmer. Vi anser att det finns ett stort intresse från allmänheten att kunna se vilken sorts verksamhet vi bedriver och hur den ser ut.

Om du finns med på en bild eller film på vår hemsida eller i våra sociala medier, och misstycker till detta, var vänlig kontakta oss så ska vi ta bort bilden/filmen alternativt maskera så att du inte går att identifiera.

Maila då till This is a mailto link

Ange gärna "Bildpublicering" i ämnesraden i epost.

Uppdaterad: 18 JUN 2018 15:54
Skribent: Maria Hellsten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Ludvika RK - Ridsport
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Besöksadress:
Räfsnäsvägen 57
77194 Ludvika

Kontakt:
Tel: 0240-80179
E-post: This is a mailto link

Se all info